Back to top
Ελληνικό ΑΕΠ β’ τριμήνου. Πτώση ρεκόρ αλλά κοντά στον ευρωπαικό μέσο όρο.

 

c

Πτώση ρεκόρ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε η ελληνική οικονομία το β΄τρίμηνο του 2020. Η πανδημία και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν, οδήγησαν όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ σε κατάρρευση. Για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο συρρικνώνεται το ΑΕΠ της χώρας και η μεταβολή του μεταξύ β΄ και α΄ τριμήνου ήταν της τάξης του -14,05%.

Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 68% του συνολικού ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 11,3%. Η δημόσια δαπάνη η οποία συνεισφέρει στο ΑΕΠ με ποσοστό 21,6%, αυξήθηκε στην διάρκεια του β΄τριμήνου κατά 1,48%. Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 11,57% του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 2%.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά -32% και οι εισαγωγές κατά 16,73%.

Αν και τα δεδομένα αναμένεται να αναθεωρηθούν, η ευρύτερη εικόνα δεν θα αλλάξει. Η ύφεση στην χώρα είναι χαμηλότερη από την Γαλλία (-19%) και την Ισπανία (-22,1%) και επι του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οικονομικών οργανισμών (ΕΕ,ΔΝΤ,ΟΟΣΑ) σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα υφίστατο την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Αμετάβλητο στο 51,7 παρέμεινε το ηθικό της μεταποίησης της ευρωζώνης κατά την διάρκεια του Αυγούστου. Η εκτίμηση όμως σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 χρόνων. Οι Ιταλοί παραγωγοί είναι οι περισσότερο αισιόδοξοι και οι Γάλλοι οι λιγότερο.
  • Στο 7,9% από το 7,8% του προηγούμενου μήνα αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας.
  • Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2016 κατρακύλησε ανέλπιστα ο ονομαστικός πληθωρισμός σε αρνητικό έδαφος. Με την μεταβολή του Αυγούστου στο -0,2% από 0,4% και την υποχώρηση του σκληρού πυρήνα στο ιστορικά χαμηλό του 0,4% από 1,2% μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε πρωτοβουλίες εκ μέρους της ΕΚΤ στην κατεύθυνση της ανάσχεσης αυτών των εξελίξεων και ιδιαίτερα στην επιστροφή τουλάχιστον στα προ πανδημίας επίπεδα πληθωρισμού.

 

Γερμανία

  • Κατάτι βελτιωμένες οι συνθήκες στον μεταποιητικό τομέα κατά την διάρκεια του Αυγούστου σύμφωνα με την ένδειξη 52,2 από 51 τον προηγούμενο μήνα.

Γαλλία

  • Σε έδαφος συρρίκνωσης και με ένδειξη 49,8 από 52,4 επέστρεψε τον Αύγουστο το ΡΜΙ της μεταποίησης.

Ελλάδα

  • Ήπια βελτίωση στο 49,4 από το 48,6 του προηγούμενου μήνα κατέγραψε το PMI της μεταποίησης. Πρόοδος  παρατηρήθηκε στο πεδίο της απασχόλησης για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Αναμφισβήτητα η τουριστική σαιζόν είναι αυτή που σκιάζει τις επιδόσεις της παραγωγής και των νέων πωλήσεων.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

​ ​ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Οι τελευταίες ενδείξεις 56 για τον ISM PMI και 53,1 για τον Markit PMI, συνιστούν τον ταχύτερο ρυθμό βελτίωσης από το Φεβρουάριο του 2019. Η αισιόδοξη εικόνα ενισχύεται και από τα “σκληρά” δεδομένα της παραγωγής αλλά και τις σε επίπεδο ρεκόρ τετραετίας αυξημένες παραγγελίες κυρίως από το εξωτερικό και τον υψηλότερο ρυθμό απασχόλησης από τον Νοέμβριο του 2019.

  • Στο επίπεδο των 881 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε, σε 13,254 εκτμ από 14,492 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 7,70%.

  • Έντονη υποχώρηση στο 8,4% σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο σε συνέχεια του 10,2% του Ιουλίου.

  • Στα 63,5 $ δις ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο από 53,4 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 24,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Βραζιλία

  • Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας για το β΄τρίμηνο του έτους, ήταν της τάξης του -11,4%.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Κορέα

  • Κατά 2,5% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Ιούλιο. Παρά την μείωση όμως σε ετήσια βάση η παραγωγή ενισχύεται όπως επίσης και οι εξαγωγές.

Ινδία

  • Καθίζηση 23,9% υπέστη σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της χώρας. Ο τομέας των υπηρεσιών επέδειξε την μεγαλύτερη υποχώρηση.

Κίνα

  • Με ένδειξη 53,1 για τον Αύγουστο ο δείκτης PMI Caixin σηματοδοτεί την καλύτερη απόδοση της μεταποίησης από τον Ιανουάριο του 2011. Χαρακτηριστικό της επίδοσης είναι η αύξηση της παραγωγής εξαιτίας της εγχώριας ανάκαμψης αλλά και της εξωτερικής ζήτησης.

Αυστραλία

  • Σαν συνέπεια της κατά 7% συρρίκνωσης του ΑΕΠ της, μετα το -0,3% του α΄τριμήνου, η χώρα εισήλθε σε ύφεση μετα από 3 δεκαετίες. Βέβαια το μέγεθος της πτώσης είναι ηπιότερο των άλλων αναπτυγμένων οικονομιών κυρίως λόγω των περιορισμένων μέτρων εγκλεισμού που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

 

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

77