Back to top
Το μήνυμα του Jackson Hole για τις αγορές.
rt

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Το οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole της πολιτείας του Wyoming έχει την φήμη τα τελευταία χρόνια του τόπου όπου οι διοικητές της Fed βομβαρδίζουν τις αγορές με βαρυσήμαντες ανακοινώσεις. Εδώ προαναγγέλθηκαν για πρώτη φορά το 2010, 2011 και 2012 τα σημαντικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Δικαιολογημένα λοιπόν, όλων των οικομολογούντων η αναπνοή ήταν κρατημένη, ενόψει της φετινής συνεύρεσης.

Φέτος τελικά δεν προέκυψε κάποιος αιφνιδιασμός, αλλά ο πρόεδρος της Fed J.Powell με το δεξιοτεχνικό του μήνυμα εξισορρόπησης ενθουσίασε τις αγορές. Η αισιοδοξία που προέκυψε ήταν αφενός αποτέλεσμα της κατάφασης εκ μέρους της Fed της ιδέας για αναγγελία προς το τέλος του έτους, της απαρχής μείωσης των αγορών ομολόγων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας (tapering), υπό τον όρο των ομαλών εξελίξεων στο πεδίο της πανδημίας και της αγοράς εργασίας. Ακριβής ημερομηνία έναρξης αυτής της διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε. Αφετέρου ξεκαθαρίστηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι με αυτήν την ανακοίνωση δεν συνεπάγεται και η αύξηση επιτοκίων.

Στην ομιλία του J.Powell διαπίστωσε την ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη του καταστατικού στόχου της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τον πληθωρισμό και την ξεκάθαρη πρόοδο στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, απασχόλησε η παρακολούθηση του πληθωρισμού από διάφορες οπτικές, συμπεριλαμβανόμενης της πρόσφατης αύξησης των μισθών, των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών αλλά και των γενικότερων παγκόσμιων αποπληθωριστικών τάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις επόμενες 3 συνεδριάσεις της Fed οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 21-22 Σεπτεμβρίου, 2-3 Νοεμβρίου και 14-15 Δεκεμβρίου, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος απομείωσης των αγορών (Taper) εκ μέρους της Fed, πριν από την συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου.

Ευρώπη


Γερμανία

  • Στην διάρκεια του β’ τριμήνου η γερμανική οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη με το ΑΕΠ της να καταγράφει σε τριμηνιαία βάση μεγέθυνση 1,6% από       -2 % την προηγούμενη περίοδο. Εξαιτίας της χαμηλής συγκριτικής βάσης, η ετήσια μεταβολή ανήλθε στο 9,4%. Ισχυρή ώθηση στην μεταβολή έδωσε η ιδιωτική κατανάλωση με την αύξηση της τάξης του 3,2% η οποία και συνεισέφερε 1,6 % στην συνολική ανάπτυξη. Η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε από 2,6% στο 3,7%. Οι επενδύσεις μεταβλήθηκαν οριακά. Τέλος οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν σημαντικό μερίδιο (0,6%) από το τελικό εθνικό προϊόν.

Ρωσία

  • Στο 6,8% από 11,8% τον προηγούμενο μήνα επιβραδύνθηκε η αύξηση της ετήσιας βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Με 5990 εκτ μονάδες από 5870 τον Ιούνιο, οι αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών παρουσίασαν ετήσια μεταβολή 1,5%.

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED, δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, PCE Core), παρουσίασε άνοδο τον Ιούλιο στο 3,62% από 3,58% τον Ιούνιο. Για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες η μηνιαία μεταβολή είναι μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα, ίσως μία πρώιμη ένδειξη ότι η άνοδος των τιμών αναχαιτίζεται.

  • Στο επίπεδο των 353.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 349.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης, σε μηνιαία βάση το προσωπικό εισόδημα και οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 1,1% και 0,3% αντίστοιχα.

  • Ισχυρή πτώση κατέγραψε το ηθικό των Αμερικανών καταναλωτών τον Αύγουστο. Το επίπεδο που καταγράφηκε είναι το χαμηλότερο δεκαετίας. Η μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώθηκε στην υποκατηγορία των προσδοκιών σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, όλων των γεωγραφικών περιοχών και δημογραφικών ομάδων. Οι ανησυχίες των καταναλωτών εδράζονται στα μελλοντικά οικονομικά τους, εν μέσω πληθωριστικών τάσεων και της έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.

Ασία


Ν. Κορέα

  • Η κεντρική τράπεζα της χώρας με μία μη ομόφωνη απόφασή της προχώρησε στην αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο 0,75%.

Market Snapshots


Macro

1f

10 Year Sovereign Bonds

2d

Global Indices

3ff

Developed Markets

4ff

Emerging Markets

5ff

Currencies

6ff

Commodities

7ff