Back to top
Μια σύντομη αναδρομή του τελευταίου 5μήνου.
df

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Από τον περασμένο Νοέμβριο με τα πρώτα θετικά δείγματα αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά του Covid-19, επήλθε το σημείο καμπής στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, με τον ευνόητο αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού των συνυφασμένων με την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Η αλλαγή της σκυτάλης στο πεδίο των υπεραποδόσεων των χρημ/κών δεικτών, από τους μέχρι εκείνη την περίοδο ισχυρούς πρωταγωνιστές, όπως για παράδειγμα τον Nasdaq πέρασε στους υστερημένους/ταλαιπωρημένους (Russell 2000). Σε ένα περιβάλλον επικείμενης οικονομικής αναπήδησης και αναζωπύρωσης των πληθωριστικών προσδοκιών, αυξήθηκαν τα μακροχρόνια επιτόκια και σε επίπεδο κλάδων οι κυκλικοί όπως αυτοί της ενέργειας και χρημ/κών, οδήγησαν τις μετοχικές αγορές υψηλότερα, ενώ αυτοί με τις καλύτερες επιδόσεις όπως ο τεχνολογικός και των καταναλωτικών υπηρεσιών μάλλον πήραν ένα “υπνάκο”.

Η ανακοίνωση του σχεδίου ύψους 2,3 $ τρις για τις υποδομές, εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν τελικά εγκριθεί και από τα 2 νομοθετικά σώματα.  Τα εντυπωσιακά στοιχεία των πρόδρομων δεικτών ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών. Η εκτίναξη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο (916.000), κυρίως στους σφυροκοπημένους από την πανδημία τομείς της αναψυχής, της φιλοξενίας και των κατασκευών, σηματοδοτούν την αφύπνιση και των τελευταίων αδρανούντων θυλάκων της οικονομίας.

Η ομοβροντία των θετικών αυτών δεδομένων επισφράγισε το κλείσιμο του α΄τριμήνου του 2021 και βεβαιότατα συνεισφέρει στην διαμόρφωση ενός υψηλού ηθικού στους συντελεστές της οικονομίας των ΗΠΑ και στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο.

Βασιζόμενοι στην ιστορική και στατιστική μελέτη των αγορών, έχουμε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα κλείσει η παρένθεση που άνοιξε τον Νοέμβριο και θα εισέλθουμε σε μία νέα φάση. Όπως ακριβώς ένα χρόνο πριν είμασταν αισιόδοξοι μέσα στον καταιγισμό των αρνητικών δεδομένων, έτσι και τώρα με την πληθώρα των θετικών δεδομένων, λαμβάνουμε προειδοποιητικά σημάδια που μας οδηγούν σε επιφυλακτική στάση.

Θέλουμε να τονίσουμε εμφατικά ότι, το τέλος του ενθουσιασμού και των ανοδικών αγορών, δεν χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κάποιας φρικτής είδησης ή γεγονότος, αλλά από την διάχυτη αισιοδοξία και από την ροή νέων οικονομικών στοιχείων ή δεδομένων που δεν είναι πια τόσο καλά όσο τα προηγούμενα.

ΥΓ. Κρίνουμε ότι για το υπόλοιπο της χρονιάς, η δεύτερη παράγωγος της ροής θετικών δεδομένων για την οικονομία και τις αγορές θα επιδεινώνεται και οι αποδόσεις θα καθορίζονται περισσότερο από άλφα και λιγότερο από το βήτα.

 

Ευρώπη


  • Σε αντίθετη πορεία ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Μάρτιο. Από 0,9% ανήλθαν στο 1,3% οι τιμές και από 1,1% υποχώρησαν στο 0,9% αυτές μη συμπεριλαμβανόμενης της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Ισχυρή ήταν η μεταποιητική οικονομία της ευρωζώνης τον Μάρτιο. Οι λειτουργικές συνθήκες της με την ένδειξη 62,5 από 57,9, βελτιώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ 24ετίας.

Γερμανία

  • Με πρωταγωνιστικό ρόλο τις τιμές της ενέργειας, ταχύτατα ανήλθε ο πληθωρισμός στο 1,7% το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 μηνών, από το προηγούμενο 1,3%.

  • Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία έμεινε σταθερή για 3ο συνεχόμενο μήνα στο 6%.

Ελλάδα

  • Η οικονομική ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα ανεβάζει ταχύτητα, με την επιστροφή του ΡΜΙ της μεταποίησης σε έδαφος επέκτασης και με ένδειξη 51,8, την υψηλότερη 12μήνου. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις προσλήψεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενόψει της αύξησης της ζήτησης. Το παρατηρούμενο αυξημένο κόστος παραγωγής επι του παρόντος μετακυλίεται  στους καταναλωτές.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 109,7 από 90,4. Η αισιοδοξία των καταναλωτών αποδίδεται  στην ανάληψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της συνεχιζόμενης προόδου των εμβολιασμών και την πρόσφατη σημαντική δημοσιονομική στήριξη του πακέτου των 1,9 $ τρις.

  • Στο 6% από 6,2% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 916.000 ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 144 εκτ, 8,4 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο 61,5 από 61,4. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,24% από 5,23% τον προηγούμενο μήνα.

  • Στο επίπεδο των 719.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 658.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

 

Ασία


  Ιαπωνία

  • Σύμφωνα με τον τριμηνιαίο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Tankan, η ένδειξη 5 είναι για πρώτη φορά θετική μετά το γ΄τρίμηνο του 2019. Η βελτίωση είναι ορατή ιδιαίτερα στην μεταποίηση και σ΄αυτήν αποτυπώνεται η αυξημένη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά κυρίως από την Κίνα. Αυτό το επίπεδο αισιοδοξίας είναι στατιστικά συνυφασμένο με ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά 1,5%.

Κίνα

  • Ισχυρή ενίσχυση παρουσίασαν τα PMI μεταποίησης ακόμη και υπηρεσιών του Μαρτίου. Με την περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων διαφαίνεται ότι ακόμη και οι μικρές επιχειρήσεων έχουν εισέλθει στην φάση της ανάκαμψης. Ιδιαίτερη ανησυχία σύμφωνα με την έρευνα, εμπνέει το γεγονός των αυξημένων τιμών των ειδών εισαγωγής.

Κορέα

  • Η αναζωογόνηση των ηλεκτρονικών και η ισχυρή αντοχή της παραγωγής του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, διατήρησε την ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής στο 0,9% παρά τίς ημέρες αργιών του νέου σεληνιακού έτους.

  • Στο 16,6% διαμορφώθηκε ο ρυθμός διόγκωσης των εξαγωγών της χώρας σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 10,5% τους 2 προηγούμενους μήνες. Οι αποστολές στο εξωτερικό ημιαγωγών και αυτοκινήτων συνέχισαν να είναι ισχυρές. Αυξημένη ήταν και η αξία των εξαγωγών πετρελαιοειδών και πετροχημικών.

 

Market Snapshots


Macro

1a

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3a

Developed Markets

4a

Emerging Markets

5a

Currencies

6a

Commodities

7a