
Πηγή: HellasFin
Πλήρες χρηματιστηριακών εκπλήξεων ολοκληρώθηκε το α’ εξάμηνο του έτους, πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά.
Έκπληξη αποτέλεσε η συνεχιζόμενη ανοδική δυναμική του χρυσού (25,3% σε δολάρια και 10,08% σε ευρώ) και η υπεραπόδοση των εκτός ΗΠΑ μετοχικών δεικτών, μεταξύ των οποίων και η θεαματική απόδοση του ελληνικού δείκτη κατά 27,1%.
Ο δείκτης των αμερικανικών μετοχών S&P 500 σημείωσε στην διάρκεια του εξαμήνου άνοδο 5,49% το οποίο προβαλλόμενο στο έτος μας παραπέμπει σε μία απόδοση μιας καλής μέτριας χρονιάς της τάξης του 11%.
Παραβλέποντας το πλήθος των αρνητικών εκπλήξεων στην διάρκειά του εξαμήνου και παρατηρώντας τα επίπεδα των δεικτών στο κλείσιμό του, άνετα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι χρηματιστηριακά διανύουμε μια αναμενόμενη χρονιά, δεδομένης της φάσης που βρισκόμαστε στον κύκλο της οικονομικής επέκτασης των ΗΠΑ.
Στα στατιστικά παράδοξα του πρώτου μέρους του έτους συγκαταλέγεται η μεγαλύτερη πτώση του Δολαρίου των τελευταίων 25 χρόνων της τάξης του 10,8% (άνοδος 13,84% του Ευρώ). Η πτώση έλαβε χώρα υπό το φως του κυρίαρχου αφηγήματος του τελευταίου διαστήματος, περι απώλειας του καθεστώτος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του Δολαρίου στο άμεσα προσεχές διάστημα, το οποίο εκτιμούμε ότι συγκεντρώνει αμελητέες πιθανότητες.
Πάντως ιστορικά η υποχώρηση του δολαρίου πάντα ευνοούσε την υπεραπόδοση των μετοχικών δεικτών των εκτός ΗΠΑ αγορών σε σχέση με τον S&P 500 όπως επίσης και την ισχυρή άνοδο της τιμής του χρυσού.
Τα εισερχόμενα μάκρο στοιχεία των ΗΠΑ παρα τις ανησυχίες συνηγορούν ακόμη υπέρ μιας ανθεκτικής οικονομίας η οποία όπως διαφαίνεται θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από τα κίνητρα του πρόσφατα ψηφισμένου φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι υγιείς ακόμη ισολογισμοί εταιρειών και νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την διαμορφούμενη ισχυρή δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης και το ευρύ φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον, παρέχουν στην αμερικανική οικονομία ισχυρά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων οικονομιών και μπορούν να παρατείνουν επι πολλά τρίμηνα ακόμη τον αναπτυξιακό τους κύκλο. Εξ αυτού δεν θεωρούμε πιθανή την συνέχιση της υπεραπόδοσης των εκτός ΗΠΑ μετοχικών αγορών σε σχέση με τον S&P 500.
Επιπρόσθετα είναι άξιο αναφοράς ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται ατύπως σε μια νέα συνθήκη οικονομικού προστατευτισμού αναγκάζοντας τον υπόλοιπο κόσμο να συνεχίσει να λειτουργεί με τον προηγούμενο τρόπο του ελεύθερου εμπορίου και του άνισου ανταγωνισμού της Κίνας.
Εις πείσμα του ευρύτερου πλαισίου επενδυτικής αισιοδοξίας, εκτιμάται ότι η περίοδος ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2025 η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, θα αναδείξει μια υποτονική βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας με τον πήχη της αύξησής της να κρατιέται χαμηλά, με τις εκτιμήσεις της ετήσιας μεταβολής να ανάγεται στο 5,9% η οποία τελικά, μάλλον θα αποδειχθεί για πολλοστή φορά ευχάριστη έκπληξη με την ίσως κατά 10% μεταβολή τους.
Για τα υπόλοιπα τρίμηνα του 2025 οι εκτιμήσεις της αύξησης της κερδοφορίας προβάλλονται επίσης θολές ή ασαφείς μια και τα ποσοστά της ετήσιας μεταβολής τους παραμένουν μονοψήφια.
Η συνθήκη των προσδοκιών για μονοψήφια αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας, η οποία πολύ συχνά έχει συμβεί τελικά να ανατρέπεται, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία για μια επικείμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους της FED και μιας περαιτέρω αποκλιμάκωσης της μέχρι τώρα σκληρής δασμολογικής ρητορικής εκ μέρους του προέδρου Trump, εύλογα θα μπορούσε να οδηγήσει τους μετοχικούς δείκτες σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Πρέπει απαραιτήτως να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι το ποσοστό του καθαρού περιθωρίου κέρδους των εταιριών του S&P 500 συνεχίζει να παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του.
Τούτων λεχθέντων και για όσο διάστημα ο S&P 500 διακυμαίνεται υψηλότερα του 5850, σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο αποφυγής μιας ύφεσης στις ΗΠΑ και στον βαθμό που παραμένει αμετάβλητη η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 9% εντός του 2025 και 14% εντός του 2026, εκτιμούμε ότι ο S&P 500 στο υπόλοιπο του έτους, θα συνεχίσει την αναρρίχησή του στον τοίχο της ανησυχίας και στο τέλος του 2025 θα βρίσκεται στην περι το 6800-6900 ζώνη τιμών.
Ευρώπη
Ευρωζώνη
- Στο 2% επέστρεψε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο από 1,9% τον Μάιο ενώ ο σκληρός πυρήνας του έμεινε αμετάβλητος στο 2,3%. Στις μεγάλες 4 οικονομίες οι ενδείξεις ήταν 2% (από 2,1%) για την Γερμανία,0,8% στην Γαλλία (από 0,6%), σταθερός στο 1,7% στην Ιταλία, 2,2% στην Ισπανία (από 2% ). Με την ΕΚΤ ευτυχή από την επίτευξη του στόχου του 2%, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάποια μεταβολή του παρεμβατικού της επιτοκίου στην συνεδρίαση του Ιουλίου.
Γερμανία
- Έκπληξη αποτέλεσαν τα προσωρινά στοιχεία του πληθωρισμού Ιουνίου με την ένδειξη του 2% (από 2,1% προηγουμένως). Αποκλιμάκωση κατέγραψε και ο σκληρός πυρήνας με ετήσια μεταβολή 2,7% από 2,8% προηγουμένως.
Αμερική
ΗΠΑ
- Στο 4,1% από 4,2% προηγουμένως υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 147 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 62,3 το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2022. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών αποκλιμακώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Ενώ τα συνολικά στοιχεία της αγοράς εργασίας εμφανίζουν μια εικόνα ανθεκτικότητας, παραταύτα υπάρχουν και ενδείξεις ανησυχίας όπως η αύξηση των πραγματικών μισθών σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας, με ρυθμό υψηλότερο του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό της FED.
Ασία
Ν. Κορέα
-
Στο 0,2% υποχώρησε η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο ποσοστό το οποίο συνάδει ιστορικά με οριακή μεγέθυνση του ΑΕΠ της χώρας.
-
Στο 2,2% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 1,9% τον Μάιο.
Ινδία
- Κατά 1,2% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο ( με τον ΜΟ αύξησης του τριμήνου να ανέρχεται στο 2,3%).
Ιαπωνία
- Κατά 4,7% σε ετήσια και πραγματική βάση, αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες των ιαπωνικών νοικοκυριών τον Μάιο. Η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2%.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin