Back to top
Ηρεμία στις αγορές μετά την ένταση ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας, νέο μέτωπο με ΟΠΕΚ;

Ενώ οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δηλαδή μεταξύ Τραμπ και Κίνας όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο και τους δασμούς εκατέρωθεν και μεταξύ δυτικών συμμάχων και Ρωσίας όσον αφορά το θέμα της Συρίας φαίνονται να καταλαγιάζουν, τουλάχιστον προς το παρόν και τουλάχιστον στα φώτα της δημοσιότητας, μια νέα τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις σχετικά με την πιθανότητα ανοίγματος νέου μετώπου, αυτή τη φορά απέναντι στον ΟΠΕΚ. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος άσκησε κριτική στον ΟΠΕΚ όσον αφορά την πολιτική του οργανισμού για αύξηση των τιμών πετρελαίου με τεχνητό τρόπο, και ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό. Μένει να δούμε αν αυτό φανεί αρκετό ή η αφετηρία ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος μεταβλητότητας των αγορών. Στο μεταξύ, οι αγορές ομολόγων και μετοχών παραμένουν σε κρίσιμα σημεία, με τους αναλυτές να αναμένουν να εκτιμήσουν τις νέες τάσεις και κύκλους. Τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των αμερικάνικων επιτοκίων φτάνουν κοντά στο υψηλό του 3% ενώ ανοδική πορεία καταγράφουν και τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών, με την ημερομηνία διακοπής του προγράμματος αγοράς ομολόγων να πλησιάζει και με την διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παραμονή των χαμηλών επιτοκίων για αρκετά μεγάλο διάστημα, ακόμη και μετά την διακοπή του προγράμματος. Τέλος, όσον αφορά τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, η Κίνα ανακοίνωσε ρυθμό ανάπτυξης 6,8% για το α’ τρίμηνο του 2018, «κερδίζοντας» τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 6,7%.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 1,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Μείωση του δείκτη ΖEW στην Γερμανία
Μείωση στο 2,5% για τον βρετανικό πληθωρισμό
Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην Γαλλία, στο 0,9% στην Ιταλία

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός Μαρτίου ενισχύθηκε από 1,1% σε 1,3% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.

Γερμανία

  • Ο δείκτης προσδοκιών ZEW μειώθηκε στις -8,2 μονάδες και περισσότερο του αναμενομένου και ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,9% σε ετήσια βάση.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε περαιτέρω στο 2,5%, οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου μειώθηκαν 1,2% σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου. Τέλος, η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 4,2% και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1975.

Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 1,6% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,2% σε μηνιαία βάση.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,1% σε 0,9%.

Ρωσία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1% σε ετήσια βάση και οι λιανικές πωλήσεις 2%.

Τουρκία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,9% σε ετήσια βάση και η ανεργία αυξήθηκε στο 10,8%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Καλά στοιχεία για βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ
Αμετάβλητο στο 1,25% το επιτόκιο από την Τράπεζα του Καναδά

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία και 4,3% σε ετήσια βάση.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 1χιλ και στις 232χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 14η Απριλίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 8χιλ. και έφτασαν στις 1,863κ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 7η Απριλίου.

Καναδάς

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 2,3%, οι λιανικές πωλήσεις 0,4% σε μηνιαία βάση ενώ η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,25%.

 

Ασία


Economy & Markets

Ανάπτυξη 6,8% για την κινέζικη οικονομία
Μείωση του πληθωρισμού στην Ιαπωνία

Κίνα

  • Η οικονομία της χώρας για το α’ τρίμηνο του 2018 αναπτύχθηκε 6,8% σε ετήσια βάση και οριακά περισσότερο του αναμενομένου.
  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6% τον Μάρτιο και λιγότερο του αναμενομένου ενώ οι λιανικές πωλήσεις 10,1% και περισσότερο των εκτιμήσεων.

Ιαπωνία

  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,1% σ ετήσια βάση αλλά λιγότερο του αναμενομένου και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2% σε μηνιαία
    βάση. Ο πληθωρισμός μειώθηκε από 1,5% σε 1,1%, σε εθνικό επίπεδο.

Αυστραλία

  • Η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 5,5%.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 4,25% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 6,14% σε ετήσια βάση.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH