Back to top
Άρση των Capital Controls. Τι σημαίνει για τους επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό ;

THE END

Τον Ιανουάριο του 2019, αναφερθήκαμε  στην αλλαγή τάσης της Ελληνικής χρηματαγοράς μέσω των δημοσιοποιημένων άρθρων μας ( «Υπάρχει φως στο τούνελ για την ελληνική αγορά; Μέρος 1ο» ), η οποία μέχρι σήμερα διατηρεί την ανοδική της πορεία, δείχνοντας  τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. 

Επιπλέον είχαμε επισημάνει μεταξύ άλλων, την ανάγκη για κατάργηση των Capital Controls, σαν ένα από τους παράγοντες που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και  στην προσέλκυση νέων επενδυτών (« Υπάρχει φως στο τούνελ για την ελληνική αγορά; Μέρος 2ο » ).

Μετά από 4 χρόνια Capital control, καταργήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα διακίνησης κεφαλαίων.  Η άρση των οποίων επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των θεσμών και της κυβέρνησης για τη θετική πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Επίσης θα τονώσει την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών του εξωτερικού για επενδύσεις σε Ελληνικούς τίτλους, ενισχύοντας την εισροή κεφαλαίων στην Ελληνική χρηματαγορά.

Οι επενδύσεις σε διεθνή χρηματοπιστωτικά μέσα, είχαν περιοριστεί στα πλαίσια των μέτρων αυτών.  Μέχρι την άρση των Capital Controls, ο επενδυτής με κεφάλαια σε Ελληνικές Τράπεζες και Θεματοφύλακες, είχε τη δυνατότητα να επενδύσει μόνο σε Ελληνικούς Χρηματοπιστωτικούς Τίτλους, κυρίως σε Ελληνικά Κυβερνητικά και Εταιρικά Ομόλογα και σε Ελληνικές μετοχές.  Από την 1η Σεπτεμβρίου, επανέρχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί επιπλέον και σε αλλοδαπές κινητές αξίες  χωρίς κανένα περιορισμό, όπως συνέβαινε παλαιοτέρα.

Από την άλλη πλευρά και επενδυτές από το εξωτερικό που επιθυμούσαν να επενδύσουν στη Ελληνική κεφαλαιαγορά, αν και είχαν τη δυνατότητα, διατηρούσαν στάση αναμονής μέχρι να βελτιωθεί η όλη κατάσταση.  Σήμερα πλέον και σε αυτούς, οι αμφιβολίες αμβλύνονται και η εμπιστοσύνη επανέρχεται, έστω και σταδιακά. Με την άρση των Capital Controls, ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα των κεφαλαίων Ελλήνων επενδυτών, που διατηρούνταν στο εξωτερικό.

Έτσι λοιπόν, διατηρώντας τη θετική εκτίμηση για την Ελληνική χρηματαγορά, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε στα χαρτοφυλάκια μας, την βασική αρχή της διασποράς των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, επενδύοντας  σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορες κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων, ανάλογα  με τις επιθυμίες και οδηγίες του εκάστοτε επενδυτή.

 

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Παπαδόπουλος Παντελής, 
Αντιπρόεδρος HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ. &
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος