Back to top
5G : Επένδυση σε Μετοχές Εταιριών Τεχνολογίας 5G.

5G

O κύριος σκοπός της τεχνολογίας 5G είναι να δημιουργήσει έναν ασύρματο κόσμο που να είναι απαλλαγμένος από περιορισμούς και εμπόδια των προηγούμενων γενεών, επειδή οι μηχανικοί ασύρματων συστημάτων αντιμετωπίζουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υψηλούς ρυθμούς δεδομένων. Συνεπώς, η ανάπτυξη τεχνολογιών 5G έρχεται ως ακρογωνιαίος λίθος για την πραγματοποίηση σημαντικών ανακαλύψεων στον μετασχηματισμό της δικτύωσης για κινητά τηλέφωνα και όχι μόνο. Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G.

Τι άμεσο αντίκτυπο έχει λοιπόν για τον μέσο καταναλωτή και χρήστη; Ραγδαίες αυξήσεις στην ταχύτητα διαδικτύου, υψηλότερη ποιότητα και αξιοπιστία δικτύου. Παγκοσμίως, υπάρχουν ήδη πάνω από 380 πάροχοι σε 125 χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι επενδύουν πάνω στο 5G σύμφωνα με την έκθεση GSA. Σήμερα το δίκτυο είναι τουλάχιστον εν μέρει διαθέσιμο σε 378 πόλεις σε συνολικά 34 χώρες. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες απαιτείται να έχουν διαθέσιμη εκτενή κάλυψη 5G το αργότερο μέχρι το 2025, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Στρατηγική 5G» της ΕΕ. 

Το 5G έχει τη δυνατότητα σταδιακά να δημιουργήσει έναν πιο έξυπνο διασυνδεδεμένο κόσμο μέσω έξυπνων πόλεων, σπιτιών, υπηρεσιών και 5G συνδεδεμένων αυτοκινήτων που θα κινούνται αυτόνομα και θα έχουν ως στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και ασφάλεια. Ο ρόλος του 5G είναι να διαχειριστεί την αγορά του “Internet of Things, δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός ταυτόχρονα συνδεδεμένων υπολογιστών, προσδοκά να γίνει καταλύτης στη βιομηχανική αυτοματοποίηση, όπως ψηφιοποίηση και μεγαλύτερη ευελιξία στην διεκπεραίωση εργασιών, καθώς και στην παραγωγή. 

Σύμφωνα με το report της Ernst & Young του Σεπτεμβρίου, η πορεία ανάπτυξης του 5G θα είναι μεγάλη και με αναβαθμίσεις που καλύπτουν πολλά επίπεδα της οικονομίας, όπου αυτή η επένδυση θα μπορούσε να συνεχίζει να αποδίδει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σχεδόν οι μισές αμερικανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να επενδύσουν στο 5G μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με το 43% στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού και 38% στην Ευρώπη. 

Υπάρχουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone σε όλο τον κόσμο. Από το επόμενο έτος, πολλοί από αυτούς τους καταναλωτές θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις συσκευές τους με συσκευές με δυνατότητα 5G. Προβλέπεται ότι η παγκόσμια αγορά smartphone 5G θα αυξηθεί σε 231 εκατ. μονάδες, που θα έχουν αποσταλεί έως το τέλος του 2020 (από 29 εκατ. το 2019) και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά το 2021.

Επιπλέον, οι φορείς κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να χτίσουν εκατοντάδες πύργους μίνι κινητών τηλεφώνων εντός και γύρω από τις αστικές περιοχές, βοηθώντας στη διάδοση των σημάτων 5G σε εσωτερικούς χώρους. Η αξία των υποδομών 5G προβλέπεται να φθάσει τα 47,75 δις. δολάρια έως το 2027, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 67,1%. Πρωτοπόροι στις επενδύσεις στο 5G εμφανίζονται σήμερα οι κλάδοι της ενέργειας και της τεχνολογίας αλλά και o κλάδος της υγείας, που εκτιμάται ότι θα προβεί στις μεγαλύτερες επενδύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Στο κυνήγι του 5G χρειάζεται αρκετός νέος εξοπλισμός για το νέο δίκτυο και αναμένεται ότι οι εταιρείες που θα το προσφέρουν πρώτες, να είναι μεταξύ των μεγάλων νικητών. Μερικές  υποψήφιες εταιρίες σήμερα είναι η Huawei (Κίνα), Samsung (Νότια Κορέα), η Taiwan Semiconductor (Ταϊβάν) και αρκετές άλλες ακόμη.

Σαν επενδυτές λοιπόν, μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτό το κύμα επενδύσεων πάνω σε αυτόν τον τομέα, είτε επενδύοντας σε αυτές τις εταιρίες που επικεντρώνονται στις υποδομές της τεχνολογίας 5G, είτε επενδύοντας σε εταιρίες που θα ωφεληθούν άμεσα από αυτήν όπως η Apple, που ετοιμάζει 75 εκατ. νέα iPhones με 5G τεχνολογία. Ακόμα, η Taiwan Semiconductor επωφελείται ήδη από την αυξανόμενη ζήτηση κατασκευής 5G smartphones, ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών. Τέλος η NVIDIA, η Alibaba και η JD.com είναι άλλες εταιρίες που σκοπεύουν άμεσα να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία 5G μέσω προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Πάντα με μακροπρόσθεσμο ορίζοντα και πάντα με την υποστήριξη του εξειδικευμένου επενδυτικού σας συμβούλου. 

Οι προαναφερθείσες εταιρίες μαζί με άλλες, συμπεριλαμβάνονται στο πρότυπο χαρτοφυλάκιο της HellasFin TECNHO STOCKS , με σημαντική απόδοση σε δολάρια Αμερικής από το 2020 μέχρι και σήμερα.

5G TECHNO STOCKS

Τα πρότυπα χαρτοφυλάκια της HellasFin παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα  hellasifn/portfolios, όπου μπορείτε να ερευνήσετε και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει  σύμφωνα πάντα με το επενδυτικό σας προφίλ και την ανοχή σας στον επενδυτικό κίνδυνο. Προσοχή, ενημερωθείτε πρώτα από έναν  επενδυτικό σύμβουλο της εταιρίας μας, πριν ξεκινήσετε να επενδύετε.

Πηγές :

  1. mckinsey.com
  2. gsacom.com
  3. ey.com
  4. bloomberg.com
  5. forbes.com

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Η HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ. εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με Αρ. Αδείας Ε.Κ. 6/160/2.6.1999 και Αρ. ΓΕΜΗ 59247404000. Η HellasFin ΑΕΠΕΥ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες και τα λοιπά στοιχεία που αναγράφονται είναι ορθά και πλήρη  αλλά δεν έχει καμία ευθύνη για ενδεχόμενο λάθος ή παράλειψη και/ή ευθύνη σχετικά με την ακρίβεια, αξιοπιστία, επικαιροποίηση και πληρότητα των παραπάνω πληροφοριών και στοιχείων ή ευθύνη προερχόμενη άμεσα ή έμμεσα από τη χρήση των παραπάνω πληροφοριών. Τα στοιχειά και οι πληροφορίες που αναγράφονται έχουν αποκλειστικά πληροφοριακό-ενημερωτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δε συνιστούν παροχή επενδυτικών ή άλλου είδους συμβουλών ή πρόσκληση-προτροπή για επένδυση σε προϊόντα που διαπραγματεύονται ή θα διαπραγματευθούν σε οποιαδήποτε οργανωμένη ή μη αγορά. Οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιούνται για ενημερωτικούς και μόνο σκοπούς και όχι για εμπορικούς, επενδυτικούς ή άλλους σκοπούς. Τα δεδομένα παρέχουν συνοπτικές πληροφορίες στις οποίες ο πελάτης δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά. Τα χρηματοπιστωτικά μέσα που αναγράφονται είναι ενδεικτικά και δεν είναι δεσμευτικά όσον αφορά τις επενδυτικές επιλογές του πελάτη. Ο πελάτης πρέπει να ζητήσει επιπλέον πληροφόρηση από το αρμόδιο εξουσιοδοτημένο στέλεχος της Εταιρίας.

Η HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ. δεν έχει αξιολογήσει την καταλληλότητα της επένδυσης στις κατηγορίες των χρηματοπιστωτικών μέσων που αναγράφονται σε σχέση με τη γνώση και την εμπειρία του πελάτη στον επενδυτικό τομέα, τους επενδυτικούς του στόχους, την οικονομική του κατάσταση και την ανοχή του στον κίνδυνο.Η επένδυση στις κατηγορίες των χρηματοπιστωτικών μέσων που αναγράφονται ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για όλους τους επενδυτές. Στην περίπτωση που ο πελάτης επιθυμεί την επένδυση σε χρηματοπιστωτικά μέσα που αναφέρονται στην παρούσα, η Εταιρία μέσω των εξουσιοδοτημένων στελεχών της μεριμνά για τη λήψη του επενδυτικού προφίλ του πελάτη με την υποχρεωτική συμπλήρωση από τον πελάτη, του ερωτηματολογίου για τον καθορισμό του επενδυτικού προφίλ.

Oι τιμές και τα δεδομένα που αναφέρονται αφορούν την ημερομηνία αναφοράς τους και, λαμβάνοντας υπόψη το ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον των αγορών, μπορεί να διαφοροποιούνται από τις ισχύουσες. Πριν την κάθε επιμέρους επένδυση, ο πελάτης θα πρέπει να ζητήσει ενημερωμένη έκδοση αυτών. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω πληροφορίες παρέχονται από τρίτο μέρος, αυτές μπορεί να μην είναι ενημερωμένες ή πλήρεις και, για το λόγο αυτό, πρέπει να διασταυρώνονται με άλλες επίσημες πηγές. Η HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ. δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ακρίβεια ή πληρότητα του περιεχομένου τρίτων μερών.

Η επένδυση σε χρηματοπιστωτικά μέσα εγκυμονεί κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί συνίστανται, γενικώς, στη µείωση της αξίας της επενδύσεως ή, ακόµη, και στην απώλεια του επενδυόµενου ποσού. Υπό περιστάσεις, µάλιστα, µπορεί να δηµιουργηθεί υποχρέωση καταβολής από τον πελάτη και επιπλέον ποσών από αυτά που αυτός επένδυσε, προς κάλυψη ζηµίας που µπορεί να γεννηθεί. Εφίσταται ιδιαιτέρως η προσοχή του πελάτη στην ανάγκη να λάβει πολύ σημαντικά υπόψη του το περιεχόμενό του όταν λαμβάνει τις επενδυτικές του αποφάσεις, να αποφεύγει δε κάθε επένδυση και συναλλαγή,  ως  προς  τις  οποίες  θεωρεί  ότι  δεν  διαθέτει  τις  απαραίτητες  γνώσεις  ή  την  απαραίτητη  εμπειρία. Σε περίπτωση που ο πελάτης δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τους κινδύνους, συνιστάται να αποταθεί στο αρμόδιο εξουσιοδοτημένο στέλεχος προκειμένου να λάβει την απαραίτητη πληροφόρηση. Η απόδοση των επενδύσεων στο παρελθόν δεν εγγυάται ανάλογη ή καλύτερη απόδοση στο μέλλον. Η αξία μίας επένδυσης μπορεί είτε να μειωθεί είτε να αυξηθεί και οι επενδυτές ενδεχομένως να μην λάβουν επιστροφές των επενδύσεών τους ισοδύναμες ή καλύτερες των ποσών που επένδυσαν.

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους των επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά μέσα, εδώ.