Back to top
“Περιμένουμε και βλέπουμε”
pp

Η FED προχώρησε στην μείωση της παρεμβατικής ζώνης επιτοκίων κατά 0,25% στο 1,50-1,75% στην πρόσφατη της συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη δεδομένης της απόκλισης 2 μελών. Υπήρξαν λίγες τροποποιήσεις στο προηγούμενο ανακοινωθέν όπου επαναλαμβάνεται η προσκόλληση της επιτροπής στην παρακολούθηση των εισερχόμενων στοιχείων, αλλά δεν τονίζεται πλέον η βούληση της στη άσκηση κατάλληλης πολιτικής προκειμένου να συντηρήσει την οικονομική επέκταση. Αντ. αυτού θα παρακολουθεί τα δεδομένα και θα αποφασίζει ανάλογα για την κατάλληλη πορεία του παρεμβατικού επιτοκίου. Μια συνθήκη δηλαδή του “βλέποντας και κάνοντας”.

Ο πρόεδρος J. Powell υπογράμμισε ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται για 11ο συνεχή χρόνο με τις γενικότερες προοπτικές να παραμένουν ευνοϊκές   παρά τον ήπιο ρυθμό ανάπτυξης. Η δαπάνες των νοικοκυριών συνεχίζουν να είναι ισχυρές υποστηριζόμενες από τα αυξανόμενα εισοδήματα και την συμπαγή καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σε αντιδιαστολή είναι ασθενείς οι επιχειρηματικές επενδύσεις, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή είναι σε πτώση εδώ και ένα χρόνο.

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή με την ανεργία στα χαμηλότερα μισού αιώνα εδώ και ενάμιση χρόνο. Η συμμετοχή στην αγορά εργασίας ανεβαίνει σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες αποδοχές ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων. Ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό χαμηλότερο του συμμετρικού στόχου του 2%.    

Τέλος η επιτροπή θεωρεί ότι η νομισματική στάση που τηρεί είναι κατάλληλη, στον βαθμό που τα καταφθάνοντα δεδομένα για την οικονομία, συνάδουν με τους καταστατικούς στόχους της κεντρικής τράπεζας για ήπια ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό 2%.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 1,1% διαμορφώθηκε η μεγέθυνση του ΑΕΠ γ ‘τριμήνου. Εις πείσμαν των πρόδρομων δεικτών και της γενικότερης κατήφειας, τα προκαταρτικά στοιχεία του ΑΕΠ παρουσιάζουν εικόνα ανάπτυξης αν και νωθρής.

 

Γαλλία

  • Με ελαφρά μειωμένο ρυθμό 1,3%, μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ γ’ τριμήνου στην χώρα σε σχέση με το 1,4% του προηγούμενου. Η ανακοίνωση των στοιχείων αναδεικνύει την ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας μεσούσης της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Γερμανία

  • Στο 1,1% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο από το 1,2 του προηγούμενου μήνα. Η εν λόγω καταγραφή αποτελεί και το χαμηλότερο 3ετιας.

  • Η ανεργία παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό του 5% και τον μήνα Οκτώβριο.

 

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Με ετήσιο ρυθμό 2,0% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας το γ’ τρίμηνο του 2019. Στις επί μέρους συνιστώσες του ΑΕΠ είχαμε αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 2,5%, αύξηση των παγίων επιχειρηματικών επενδύσεων κατά 1,3%, επενδύσεις στον τομέα της κατοικίας 5,1%, κρατικές δαπάνες 2,3%, καθαρές εισαγωγές εξαγωγές -0,1% και δημιουργία αποθεμάτων -0,1%. Τα στοιχεία είναι εμφανέστατα ευθυγραμμισμένα με την εκτίμηση της FED στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι παρά την ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, έχουν εξασθενήσει οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.
  • Στο 48,3 ανήλθε το ISM PMI του Οκτωβρίου από 47,8 τον Σεπτέμβριο. Αυτή η εξέλιξη συνιστά την πρώτη άνοδο μετά από 7 μήνες συνεχούς πτώσης.
  • Στο 3,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο από 3,5%, το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας (labor force participation rate) ανήλθε στο 63,3 στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 και οι μέσες ωριαίες αποδοχές παρέμειναν αυξημένες κατά 3%.

 

 

Ασία


Economy & Markets

Ν. Κορέα

  • Σε θετικό έδαφος (0,65%) η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας.
  •   Για ενδέκατο συνεχή μήνα και κατά 14,7% σε ετήσια βάση ήταν μειωμένες οι εξαγωγές της χώρας τον Οκτώβριο.

Κίνα

  • Το μεταποιητικό PMI Οκτωβρίου διολίσθησε χαμηλότερα στο 49,3. Αυτή η ένδειξη υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων αναζωογόνησης της οικονομίας.

Χονγκ Κονγκ

  • Προς έκπληξη όλων με δεύτερη κατά σειρά τριμηνιαία αρνητική μεταβολή και κατά -2,9% ετήσια του ΑΕΠ, η περιοχή εισέρχεται σε τεχνική ύφεση. Όλες οι συνιστώσες του ΑΕΠ κινήθηκαν σε έδαφος αρνητικής μεταβολής εκτός των κρατικών δαπανών.

Ιαπωνία

  • Κατά 9,1% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2014.
  • Στο 2,4% από 2,2% το ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7