Back to top
Καλύτερα των αναμενομένων τα στοιχεία του ΑΕΠ β΄τριμήνου της Κίνας.
pp

 

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα του β΄τριμήνου 2020 στην Κίνα.

Το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκε κατά 3,2% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 2,4%. Να θυμίσουμε ότι η μεταβολή του α΄τριμήνου ήταν αρνητική κατά 6,8%.

Η μεγαλύτερη έκπληξη προέκυψε από τις επιδόσεις του τριτογενούς τομέα ο οποίος μετα την υποχώρηση του κατά 5,2% στο α΄τριμήνου, αυξήθηκε σε ετησιοποιημενη βάση κατά 1,9% κατά την διάρκεια του δευτέρου.

Θετικές ήταν οι επιδόσεις στους παρακάτω τομείς:

Των καθαρών εξαγωγών οι οποίες κινήθηκαν καλύτερα το λήξαν τρίμηνο, δεδομένου του γεγονότος ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές ιατρικών και ηλεκτρονικών αγαθών, ενώ μειώθηκε η αξία των εισαγωγών είτε λόγω πτώσης των τιμών των πρώτων υλών είτε λόγω διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Των επενδύσεων σε υποδομές οι οποίες εκτινάχθηκαν στο β΄τρίμηνο, καταγράφοντας διψήφια μεταβολή μετα την ισχυρή συμβολή της κυβερνητικής χρηματοδότησης.

Των επενδύσεων σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία οι οποίες ευνοήθηκαν από τις χαλαρές πιστωτικές συνθήκες.

Όντες περισσότερο κριτικοί στα οικονομικά στοιχεία, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η ανάπτυξη ήταν ανομοιόμορφη δεδομένης της σημαντικής υστέρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των ιδιωτικών επενδύσεων. Η πτώση της κατανάλωσης κατά 1,8% των νοικοκυριών και η μείωση κατά 8,2% των πωλήσεων των αυτοκινήτων προκαλούν αλγεινή εντύπωση.  

Θεωρούμε παρά ταύτα ότι η ανάπτυξη στην χώρα θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα, οπωσδήποτε μέσω της απαιτούμενης νομισματικής και δημοσιονομικής παρέμβασης.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


Γερμανία

  • Στο 0,9% επιταχύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο από 0,6% τον προηγούμενο μήνα.
  • Υποχώρηση στο 59,3 από 63,4 σημείωσε ο δείκτης προσδοκιών για το οικονομικό κλίμα ZEW. Αντίθετα ο δείκτης της παρούσας συγκυρίας κινήθηκε ευνοϊκότερα από -83,10 στο -80,90. Στην πραγματικότητα το χάσμα μεταξύ προσδοκιών και τρεχουσών συνθηκών συνιστά μια αρκετά αξιόπιστη ένδειξη μιας επερχόμενης ανάκαμψης του ΑΕΠ.

Γαλλία  

  • Στο 0,2% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο από 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ην Βασίλειο

  • Στο 0,6% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιούνιο από 0,5 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του, κλιμακώθηκε στο 1,4 % έναντι 1,2 % του προηγούμενου μήνα.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 0,6% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιούνιο από 0,1% και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του έμεινε αμετάβλητος στο 1,2%.
  • Κατά 1,1% περισσότερες ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο σε ετησιοποιημένη βάση. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι το επίπεδο των πωλήσεων έχει επιστρέψει σαυτό του Φεβρουαρίου. Σημαντικό είναι και το ετήσιο ποσοστό αύξησης των διαδικτυακών πωλήσεων το οποίο εκτοξεύθηκε στο 23,36%.
  • Μείωση 10,82% σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Η μεταβολή ήταν ηπιότερη συγκριτικά με το -15,35% του προηγούμενου μήνα. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε ελαφρά στο 68,6% από το ρεκόρ το χαμηλό όλων των εποχών του 64,9 του προηγούμενου μήνα.
  • Στο επίπεδο των 1.300.000, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί, από 17.760.000 στα 17.338.000. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Ιούλιο θα ανέλθει περίπου στο 9,65%
  • Στα υψηλά επίπεδα του Μαρτίου επέστρεψε με την ένδειξη 72, ο δείκτης εμπιστοσύνης NAHB των κατασκευαστών νέων κατοικιών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την ισχυρή διάθεση της αγοράς κατοικίας να οδηγήσει μια μετα-πανδημική οικονομική ανάκαμψη.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Κίνα

  • Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία Ιουνίου για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε ετήσια βάση ενώ ήταν μειωμένες κατά 3,3 % τον προηγούμενο μήνα. Οι εισαγωγές αντίστοιχα ήταν κατά 2,7% περισσότερες από -16,7% τον Μάιο. Το εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 46,420 $ δις έναντι 62,930 $ δις.

Ινδία

  • Στο 6,09% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο μετα το ανοδικό σοκ του Απριλίου στο 7,22%.

Αυστραλία  

  • Στο 7,4% και το υψηλότερο από 1998  εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας του Ιουνίου. Παρά την απρόσμενη ανοδο του ποσοστού, υπάρχουν αρκετά ευοίωνα στοιχεία στην αναφορά του Ιουνίου δεδομένης της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής (participation rate).

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7