Back to top
Ιράν και πετρέλαιο στο στόχαστρο του Trump;

Όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ενώ φάνηκε πεπεισμένη για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και την συνεχή βελτίωση της αγοράς εργασίας. Ενώ η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όσον αφορά τον «εμπορικό πόλεμο» φαίνεται να έχει καταλαγιάσει μετά και τις συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες αρχικές συμφωνίες, ιδιαίτερης σημασίας είναι πλέον – και εκεί στρέφεται το ενδιαφέρον όσον αφορά τα γεωπολιτικά ρίσκα – η αντιμετώπιση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μια συμφωνία από την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί να αποχωρήσει. Αυτό φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους συμμάχους των ΗΠΑ όπως την Γαλλία και την Γερμανία, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις αξιωματούχων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται προσπάθειες από πολλούς ώστε να διασωθεί η συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει μέχρι τις 12 Μάϊου την απόφασή του. Από την πλευρά του το Ιράν απειλεί τις ΗΠΑ για την επικείμενη απόφασή τους. Στο μεταξύ, ιδιαίτερης σημασίας ήταν αρκετά από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με αυτά της Ευρωζώνης να ξεχωρίζουν. Συγκεκριμένα, η περιοχή της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν ενώ σημαντική ήταν η ανακοίνωση για τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,2%, κάτι που πιθανόν να ανησυχεί σχετικά και την ΕΚΤ.

Ευρώπη


Economy & Markets

Ανάπτυξη 0,4% για την οικονομία της Ευρωζώνης
Μειώθηκε στο 1,2% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, στο 8,5% η ανεργία
Σε χαμηλό 13 μηνών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη
Σταθερός στο 1,6% ο πληθωρισμός της Γερμανίας

Ευρωζώνη

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 2,5% σε ετήσια βάση και σε τριμηνιαία 0,4% και όσο αναμενόταν.
  • O πληθωρισμός Απριλίου υποχώρησε απροσδόκητα στο 1,2% και η ανεργία παρέμεινε στο 8,5%. Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν οριακά αλλά λιγότερο του αναμενομένου.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit μειώθηκε σε χαμηλό 13 μηνών και στις 56,2 μονάδες.

Γερμανία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,6% και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση.

Ιταλία

  • H οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία και 1,4% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν.
  • Η ανεργία μειώθηκε στο 11,1% και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012 ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,6%.

Ρωσία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,4% και ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε στις 51,3 μονάδες.

Τουρκία

  • O μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 48,9 από τις 51,8 μονάδες και περισσότερο του αναμενομένου ενώ η Κεντρική Τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό το 2018.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αύξηση 1,6% για τις εργοστασιακές παραγγελίες στις ΗΠΑ
Καλά στοιχεία για τις προσωπικές δαπάνες και την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ
Κατώτερα του αναμενομένου τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,6% τον Μάρτιο και περισσότερο του αναμενομένου ενώ η παραγωγικότητα γ’ τριμήνου αυξήθηκε 0,7%. Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα $49δις καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2% και οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,8%. Τέλος, οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου ενώ τα προσωπικά έσοδα 0,3% και λιγότερο των εκτιμήσεων.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2χιλ και στις 211χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 28η Απριλίου και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 81χιλ. και έφτασαν στις 1,756κ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 21η Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP ο ιδιωτικός τομέας προσέθεσε 204χιλ. νέες θέσεις εργασίας και λιγότερες από την προηγούμενη φορά ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη οικονομία προσέθεσε 164χιλ. νέες θέσεις και λιγότερες του αναμενομένου με την ανεργία να μειώνεται στο ιστορικά χαμηλό του 3,9%.

Βραζιλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε οριακά σε μηνιαία βάση και σε ετήσια αυξήθηκε 1,3%. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 52,3 μονάδες.

Μεξικό

  • Η οικονομία της χώρας στο α’ τρίμηνο του 2018 αναπτύχθηκε 1,2% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου 1,7%.

 

Ασία


Economy & Markets

Οριακή βελτίωση της μεταποίησης στην Κίνα
Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην Νότιο Κορέα

Κίνα

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε στις 51,1 μονάδες από τις 51 σύμφωνα με την Markit ενώ ο επίσημος μεταποιητικός μειώθηκε οριακά στις 51,4.

Νότια Κορέα

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 4,3% σε ετήσια βάση και ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,6% με τις εξαγωγές να μειώνονται 1,5%.

Αυστραλία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1,5%.

Ινδία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες και αυτός των υπηρεσιών στις 51,4.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 4,1%.

Φιλιππίνες

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,5%.

 

 

Market Snapshots


 

Macro

graph


10 Year Sovereign Bonds

graph

Global Indices

graph

Developed Markets

graph

 

Emerging Markets

graph

Currencies

graph

Commodities

graph