Back to top
ΗΠΑ, πληθωρισμός σοκ και νομισματικά διλήμματα.
pk

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Μικρό σοκ αποτέλεσε η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου των ΗΠΑ. Η ετήσια μεταβολή του ονομαστικού πληθωρισμού με την ένδειξη 7,52% σκαρφάλωσε στα επίπεδα του Μαρτίου του 1982, ενώ ο σκληρός πυρήνας του (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια δηλαδή) ανήλθε στο 6,04%, από αντίστοιχα 7% και 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στην εξέλιξη συνεισέφεραν, η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων αύξηση των ενοικίων, η συνέχιση της ανόδου των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, των αεροπορικών εισιτηρίων, των υγειονομικών υπηρεσιών και των φαρμάκων.                

Την για άλλη μια φορά αρνητική έκπληξη στην εξέλιξη του πληθωρισμού, ακολούθησαν δηλώσεις αξιωματούχων/μελών της FED για ταχύτερη και μεγαλύτερη από τα σχεδιασμένα αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων. Η συγκυρία αυτή εκτίναξε την απόδοση του αμερικανικού 2ετους ομολόγου στο 1,51%, πρόσκαιρα αυτήν του 10ετούς στο 2,06% και ευλόγως ο μετοχικός δείκτης υποχώρησε περίπου 3,5%.  

Η κεντρική τράπεζα από την επόμενή της συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου, θα πρέπει να επιλέξει από 2 κακά, το λιγότερου κακό. Μέσω της νομισματικής πολιτικής, θα αντιμετωπίζει την πρόκληση της περιφρούρησης αφενός των οικογενειακών προϋπολογισμών των χαμηλών εισοδημάτων από το ροκάνισμα του πληθωρισμού και αφετέρου της διάσωσης των περιουσιακών στοιχείων των πλουσιοτέρων από την υποτίμηση. Ποια δηλαδή μέτρα θα εφαρμοστούν προκειμένου να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθεί η πλεύση των χρηματιστηρίων σε ήρεμα νερά και να αποφευχθούν οι συνέπειες ενός αιματοκυλίσματος των αγορών και η διάχυσή τους στο σύνολο της οικονομίας.

Η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας έτσι όπως προσδιορίζεται από την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας στο τέλος του 2021, θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν υπερανάπτυξη. Αυτή η “turbo συνθήκη” δεν έχει καμία σχέση με τον πριν από κάποιους μήνες φόβο της εξέλιξης σε στασιμοπληθωρισμό. Μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε τον πληθωρισμό σαν το απαραίτητο τίμημα, μιας υπερεπεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα 2 χρόνια στις ΗΠΑ.

Θα επαναλάβουμε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ότι η αύξηση των επιτοκίων αυτή καθαυτή, δεν ισοδυναμεί με το τέλος των ανοδικών αγορών. Αυτό που καθορίζει την πορεία των αγορών είναι η ισχύς της επικρατούσας οικονομικής ανάπτυξης. Η πορεία των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου 2021, μας παραπέμπει σε λειτουργική επάρκεια των επιχειρήσεων, σε αύξηση των καθαρών περιθωρίων κέρδους και πιθανότατα στην παραμονή τους σε υψηλότατα επίπεδα τα επόμενα εξάμηνα.  

Τέλος, σχετικά με την απόλυτη επικαιρότητα, ιστορικά όλες οι γεωπολιτικές κρίσεις κατά μέσο όρο οδήγησαν τις μετοχές σε υποχώρηση της τάξης του 7%.

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Παρά την μικρή υποχώρηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο, η χώρα απέφυγε την βιομηχανική τεχνική ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2021. Η εξέλιξη αποδίδεται στην ανοδική τάση της μεταποίησης και στην ελπίδα για συνέχιση της, στον βαθμό που αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις. Οι κατασκευές αντιθέτως σημείωσαν καθίζηση 15% σε ετήσια βάση. Η παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε για 4ο συνεχόμενο μήνα (12,1% σε μηνιαία βάση και 31,9% από το χαμηλό του Αυγούστου).

  • Στα 6,8 δις Ευρώ περιορίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο από 10,8 δις τον Νοέμβριο. Συνολικά εντός του 2021 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% και οι εισαγωγές 17,1%, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να μειωθεί κατά 4,8%.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 7,5% διαμορφώθηκε η μεγέθυνση του ΑΕΠ εντός του 2021 από πτώση 9,4% το 2020. Συγκριτικά με το προπανδημικό επίπεδο, η ιδιωτική δαπάνη ήταν 0,4% χαμηλότερα ενώ οι επενδύσεις υστερούν ακόμη κατά 10,4%. Η ανάκαμψη του ΑΕΠ με την μορφή του τραμπολίνου μάλλον έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται οι προκλήσεις της κανονικότητας.

Ρωσία

  • Στο 8,7% και 9,24% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός, ονομαστικός και σκληρός πυρήνας τον Ιανουάριο, από 8,4% και 8,89% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

  • Επιθετικά στο 9,5%, όρισε το ρυθμιστικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας από 8,5 % προηγουμένως.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 223.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων εργασίας (initial jobless claims) από 239.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Στα 80,7 $ δις ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο από 79,3,6 δις τον προηγούμενο μήνα και διευρυμένο κατά 22,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  • Συνεχίζει την πτωτική του διαδρομή ο δείκτης καταναλωτικού ηθικού του Michigan. Η ένδειξη 61,7 συνιστά το χειρότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011 και αποτυπώνει τις εξασθενούμενες χρηματοοικονομικές προοπτικές των καταναλωτών εξαιτίας της διόγκωσης του πληθωρισμού και της χαμηλότερης εμπιστοσύνης στις κυβερνητικές πολιτικές. Η πτώση του Φεβρουαρίου ήταν περισσότερο διακριτή στα υψηλότερα των 100.000 $ εισοδήματα. Ο διογκωμένος πληθωρισμός ανησυχεί το μισό δείγμα της έρευνας. Η πτώση του δείκτη, μας προαναγγέλλει μια επικείμενη  υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης, υπό διαφορετικές συνθήκες όμως από το παρελθόν, λόγω των υψηλών αποταμιεύσεων και των ελλειπών διαθέσιμων καταναλωτικών επιλογών ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

 

Ασία


Κίνα

  • Ο πρόδρομος δείκτης υπηρεσιών Caixin κατρακύλησε στο χαμηλότερο  5μήνου αν και ακόμη σε ζώνη επέκτασης. Προκλήσεις του μήνα αναδείχθηκαν η ήπια αύξηση της νέας επιχειρηματικότητας σαν απόρροια της Όμικρον και η ενίσχυση του κόστους. Η συνθήκη αυτή οπωσδήποτε οδηγεί στην προσδοκία για περισσότερο στοχευμένη ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών και των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων εκ μέρους των αρχών.

  • Η διήθηση της νομισματικής χαλάρωσης είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου και πριν τον εορτασμό του νέου έτους. Η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση αυξήθηκε πέραν των προσδοκιών κατά 10,5% σε ετήσια βάση και η μεταβολή της ποσότητας χρήματος Μ2 ήταν της τάξης του 9,8 %. Οι αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές και την μεταποίηση είναι πλέον διακριτή. Η νομισματική χαλάρωση αναμένεται να συνεχιστεί αν όχι να ενισχυθεί, προκειμένου να ανακάμψει η καταναλωτική εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο οι κεφαλαιακές δαπάνες των επιχειρήσεων.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7