Back to top
Η οικονομία και οι αγορές τον Νοέμβριο.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Ενθαρρυντικά στην κατεύθυνση όχι μόνο της ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της άνθησής της, ήταν τα πρόσφατα στοιχεία για την μεγέθυνση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με την ετησιοποιημένη του μεταβολή κατά 4,9%.Η ταχύτερη των εκτιμήσεων αποπληθωριστική διαδικασία, η ανθεκτική αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από την καταναλωτική δαπάνη, συμβάλλουν στην πρωτοφανή αυτή αναπτυξιακή δυναμική του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Εκτός από την δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία, στις τρέχουσες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι διαφαίνονται στον ορίζοντα κάποια σύννεφα οικονομικών εκπλήξεων.

Παγκοσμίως, το σημαντικότερο ερώτημα που ζητά απάντηση πλέον είναι, μετά το τέλος του 2023 το πόσο καιρό θα χρειαστεί η FED και οι άλλες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών, να διατηρήσουν τα ρυθμιστικά τους επιτόκια υψηλά ίσως και υψηλότερα, προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Η πρόσφατη άνοδος των αγορών (η οποία θα συνεχιστεί για μερικές ημέρες ακόμη), αποδίδεται περισσότερο σε μια αναπροσαρμογή/ανατιμολόγηση τους στα θετικά ή θετικότερα των προσδοκιών μακροοικονομικά δεδομένα τα σχετικά με τα ΑΕΠ γ’ τριμήνου, όπως επίσης και την καλύτερη των εκτιμήσεων εξέλιξη των ανακοινώσεων κερδοφορίας του γ’ τριμήνου 2023 των εταιρειών του S&P 500 (5,7% ετήσια αύξηση από αρχικά εκτιμώμενη 1,3%).

ΥΓ. Προσπαθούμε να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δρώμενα των ΗΠΑ γιατί το μεγαλύτερος μέρος της κατεύθυνσής των παγκόσμιων αγορών, σχεδόν ευθυγραμμίζεται με τις αμερικανικές εξελίξεις. ΗΠΑ=Σηματωρός.

 

Ευρώπη


 • Η στασιμότητα και όχι η υποχώρηση χαρακτήρισε την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης στην διάρκεια του γ΄τριμήνου η οποία υποχώρησε κατά 0,1%. Οι επιμέρους εικόνες των μεγάλων της οικονομιών δείχνουν μια αδύναμη δαπάνη των νοικοκυριών στην Γερμανία σε αντίθεση με την Γαλλία και την Ισπανία.
 • Έκπληξη αποτέλεσε η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 2,9% από 4,3% προηγουμένως. Η κορύφωση των τιμών της ενέργειας τον Οκτώβριο του 2022 μάλλον προδιαγράφει και το τέλος της αποπληθωριστικής διαδικασίας του τελευταίου διαστήματος στην Ευρωζώνη. Ο σκληρός πυρήνας των τιμών συνέχισε διστακτικά την αποκλιμάκωσή του στο 4,2% από 4,5% τον Σεπτέμβριο.

Γερμανία

 • Η αδύναμη δαπάνη των νοικοκυριών ήταν η αιτία της συρρίκνωσης της οικονομίας στην διάρκεια του γ’ τριμήνου. Οι πάγιες επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν ο ισχυρός βραχίονας της ανάπτυξης στην διάρκεια του τριμήνου με εγειρόμενα βέβαια ερωτηματικά για την συνέχιση αυτής της δυναμικής. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας από 0,1% διαμορφώθηκε στο -0,4% στην διάρκεια του γ’ τριμήνου.
 • Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 χρόνων υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο. Η βύθιση στο 3,8% από 4,5% προηγουμένως, αποδίδεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας και της υψηλής συγκριτικής βάσης.

Γαλλία

 • Σημαντική επιβράδυνση συνιστά η κατά 0,1% μεγέθυνση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου από 0,6% προηγουμένως. Παρόλα αυτά η καταναλωτική δαπάνη αναζωογονήθηκε λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού και οι επενδύσεις παρέμειναν ισχυρές.

 

Αμερική


ΗΠΑ

 • Με ετησιοποιημένο ρυθμό 4,9% αυξήθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στην διάρκεια του γ’ τριμήνου 2023. Εξαιρουμένων των αποθεματοποιήσεων, η εγχώρια ζήτηση, δηλαδή η καταναλωτική δαπάνη, οι επενδύσεις και η δημόσια δαπάνη, με διόγκωση της τάξης του 3,5% ήταν ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης. Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για την διατηρησιμότητα αυτού του ρυθμού και στην διάρκεια του δ’ τριμήνου.
 • Στο 3,9% από 3,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 150 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 62,7 (62,8). Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,1% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.
 • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,7% από 3,9% τον προηγούμενο μήνα.
 • Στο επίπεδο των 9,55 εκτμ αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας από 9,5 εκτμ τον Αύγουστο. Η αντιστοίχιση των 6,6 εκτμ ανέργων στις 9,5 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,50 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο.
 • Κατά 4,7% αυξήθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας στην διάρκεια του γ’ τριμήνου, στον μη αγροτικό τομέα της οικονομίας. Το συνολικά παραχθέν προϊόν ήταν αυξημένο κατά 5,9% και οι ώρες εργασίας που απαιτήθηκαν ήταν 1,1% περισσότερες. Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας του 4,7% είναι ο υψηλότερος από το γ’ τρίμηνο του 2020.

 

Ασία


Ν. Κορέα

 • Δυναμικότερη του β’ τριμήνου ήταν η μεγέθυνση του ΑΕΠ στην διάρκεια του τρίτου τριμήνου, με τον ετήσιο ρυθμό να διαμορφώνεται στο 1,4% από 0,9% προηγουμένως. Οι εξαγωγές οπωσδήποτε βοήθησαν την συνολική επίδοση ενώ η ιδιωτική δαπάνη ήταν χλιαρή.
 • Κατά 3% σε ετήσια βάση ήταν αυξημένη η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό μεταβολής είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2022.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8