Back to top
Η δυναμικότερη ανάπτυξη και τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, ευνοούν το Δολάριο
USD

Πηγή: HellasFin

Μετά την αλλαγή πολιτικής διαχείρισης στις ΗΠΑ είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να διερευνήσουμε τα ενδεχόμενα περαιτέρω πορείας του Δολαρίου.

Πριν αναφερθούμε στις νέες συνθήκες που παρουσιάζονται μετα την εκλογή του νέου προέδρου ή της επανεκλογής Trump, καλό είναι να υπερτονίσουμε τις εδώ και αρκετό διάστημα καλύτερες επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά την Ευρωζώνη. Η αναπτυξιακή δυναμική και η γενικότερη μακροοικονομική εικόνα των ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα σε πλεονεκτικότερη θέση και η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει και συντηρεί τα ρυθμιστικά τους επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα των άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Εκτός αυτού η προοπτική αποκλιμάκωσής τους στις ΗΠΑ, διαφαίνεται μάλλον ότι θα είναι με πιο αργούς ρυθμούς.       

Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ένα ισχυρό στατιστικά υπόδειγμα της ανόδου του δολαρίου κατά 3%, στην περίοδο των 3 μηνών πριν τις προεδρικές εκλογές και 3 μήνες μετά. Φέτος και από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι αγορές άρχισαν να προσαρμόζονται ισχυρά σ’ αυτό το στατιστικό υπόδειγμα, να προεξοφλούν την επανεκλογή Trump και να εναρμονίζονται με την αντίστοιχη προεκλογική περίοδο του Νοεμβρίου του 2016.

Η περαιτέρω ενίσχυση του Δολαρίου θα πρέπει να θεωρείται πιθανότατη για τους επόμενους 2-3 μήνες, παραλληλίζοντας την τωρινή μετεκλογική περίοδο με αυτήν του 2016 όταν και τότε η εκλογή του Προέδρου συνοδεύτηκε από τον έλεγχο και των 2 νομοθετικών σωμάτων και η ανοδος του Δολαρίου ανήλθε τελικά στο 5%.

Η επιβολή δασμών 10-20% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να ενισχύσει για κάποιο διάστημα το αμερικανικό νόμισμα αδυνατίζοντας ιδιαίτερα τα νομίσματα όλων των εξαγωγικών χωρών.  

Η προσπάθεια σύγκρισης της δυναμικής του Δολαρίου με το Ευρώ υπό την οπτική του διαφορικού των επιτοκίων των 10ετών κρατικών τους ομολόγων, συνεχίζει να αναδεικνύει ακόμη το Δολάριο σε κυρίαρχο. Για παράδειγμα τον Οκτώβριο του 2022 το διαφορικό των αποδόσεων ανερχόταν στο 1,9% η ισοτιμία του Ευρώ με το Δολάριο ήταν στο 1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτήν την στιγμή το διαφορικό ανέρχεται στο 2,08% αντίστοιχα η ισοτιμία, αν προσδιοριζόταν μόνο από το διαφορικό των επιτοκίων, θα έπρεπε να διακυμαίνεται χαμηλότερα του 0,98.  

Εν κατακλείδι και συγκριτικά με την Ευρώ, μάλλον θα συνεχιστεί η τάση ενίσχυσης του Δολαρίου, συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες όπως αναδυόμενη πολιτική αστάθεια στον πυρήνα της Ευρώπης, διακρινόμενες δημοσιονομικές ανισορροπίες με διευρυνόμενα ελλείμματα, αλλά και ενδεχόμενη εκροή επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ λόγω ευνοϊκότερων προοπτικών.

 

Ευρώπη


  • Κατά 2,8% εξασθένισε σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Σεπτέμβριο. Η αδυναμία της παραγωγής  παρατηρήθηκε κυρίως στον τομέα κεφαλαιουχικών αγαθών (-6,4%) και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Γερμανία (-4,5%) και Ιρλανδία (-7,3%). Στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 2,4%.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 4,3% αναπήδησε η ανεργία τον Σεπτέμβριο από 4% τον προηγούμενο μήνα με τις ελεύθερες θέσεις εργασίας να υποχωρούν περαιτέρω και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο για τον προϋπολογισμό μάλλον θα οδηγήσουν σε λιγότερες προσλήψεις. Το μισθολογικό κόστος αν και υψηλότερο κατά 4,3% από το 2023 εμφανίζεται να αποκλιμακώνεται από το 4,9% του προηγούμενου μήνα.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Στο 2,6% και 3,3% διαμορφώθηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός του πυρήνας τον Οκτώβριο, από 2,4 % και 3,3% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Η μετρούμενη συνιστώσα των ενοικίων συνεχίζει να παραμένει ανθεκτική με αύξηση 5%, σε αντίθεση με την κατηγορία των αγαθών η οποία σε ετήσια βάση υπέστη καθίζηση 1,2%.
  • Στο 2,4% κλιμακώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού από 1,9% προηγουμένως. Στο επίπεδο αυτό σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός από το 2,6% της τελευταίας του καταγραφής.
  • Ετήσια αύξηση 0,26% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Οκτώβριο σε πραγματικές τιμές. Η διαδικτυακή κατανάλωση κινήθηκε ταχύτερα με ποσοστό μεταβολής διογκωμένο κατά 6,8%.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Με 3μηνιαίο ρυθμό 0,2% αυξήθηκε η οικονομία στην διάρκεια του γ’ τριμήνου από 0,5% προηγουμένως. Σε ετήσια βάση η μεταβολή ανήλθε στο 0,3%. Η ανάπτυξη ήταν προϊόν της ιδιωτικής δαπάνης  παρά την υποχώρηση των επενδύσεων και του εξωτερικού εμπορίου. Αναμένεται, η ανακοίνωση των κινήτρων για την οικονομία να ενισχύσουν την  δυναμική του επόμενου τριμήνου.

Ινδία

  • Σε επίπεδα έκπληξη εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο με την ένδειξη 6,2% από το προηγούμενο 5,5%. Αιτία η εκτεταμένες αυξήσεις των τροφίμων.

Κίνα

  • Με 5,3% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο. Η μεγάλη υποχώρηση στις επενδύσεις των ακινήτων (-12,3%) επηρέασε και τον συνολικό λογαριασμό των επενδύσεων καταγράφοντας μεταβολή 3,4% παρόμοια με τον προηγούμενο μήνα. Οι λιανικές πωλήσεις εξέπληξαν θετικά με βελτίωση 4,3%.

 

Market Snapshots


Macros

macros

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entoka

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratika

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metoxikoi

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isotimies

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emporeumata