Back to top
Ένας δύσκολος Σεπτέμβριος για τις μετοχές τελειώνει.
pi

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Μετά την λήξη της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος J.Powell στην εναρκτήρια πρόταση του σχολιασμού του πριν την συνέντευξη τύπου, επανήλθε στην αυστηρή ανακοίνωση του οικονομικού συμποσίου στο Jackson Hole, σχετικά με την “πρωταρχική εστίαση” της τράπεζας στην επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησης του πληθωρισμού πίσω στον στόχο του 2%. Όλο το οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει τις ρητορικές της παρεμβάσεις, την μείωση του ισολογισμού της και την αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων, είναι πλέον σε πλήρη ανάπτυξη.

Θα λέγαμε ότι δεν αιφνιδίασε η FED με την αύξηση κατά 0,75% του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 3-3,25%. Οι αναθεωρημένες όμως, σε σχέση με τον Ιούνιο τριμηνιαίες δυσμενέστερες εκτιμήσεις της για τα έτη 2022 και 2023, όσον αφορά τον υψηλότερο δομικό πληθωρισμό (4,5% και 3,1% από 4,3% και 2,7% προηγουμένως), η προβλεπόμενη χαμηλότερη ανάπτυξη της τάξης του 0,2% και 1,2% από 1,7% και η προβολή για το ποσοστό της ανεργίας στο 3,8% και 4,4% από 3,7% και 3,9% αντίστοιχα, δημιούργησε ανησυχητικούς προβληματισμούς.

Στο σημαντικό νέο σχεδιάγραμμα προβολών και εκτιμήσεων (dot plot plan) των μελών της συνεδρίασης για το τέλος του 2022, καταγράφεται  ότι το ύψος του παρεμβατικού επιτοκίου θα βρίσκεται στο 4,375% από το προηγούμενα εκτιμώμενο 3,375%.Δηλαδή για τις επόμενες 2 συνεδριάσεις της Fed της 2ας Νοεμβρίου και 15ης Δεκεμβρίου αναμένεται μια συνολική αύξηση της τάξης του 1,25%. Για το 2023 και 2024 οι εκτιμήσεις ανάγουν το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 4,6% και 3,9% από 3,8% και 3,4% αντίστοιχα.

Ο φόβος για έναν επίμονο πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, η αποφασιστικότητα της Fed για καταπολέμησή του και οι επι τα χείρω αναθεωρημένες μάκρο εκτιμήσεις της, όπως επίσης και η προδιαγραφόμενη διαδρομή των ρυθμιστικών επιτοκίων σε επίπεδα υψηλότερα των ήδη προεξοφλημένων και τα ερωτηματικά για το αν τελικά αυτά θα είναι και τα τελικά επίπεδα, προκάλεσαν κραδασμούς στις αγορές.

Η από πανικό κατεχόμενη επανατιμολόγηση των κινδύνων μετα την τελευταία συνεδρίαση της Fed,η τεχνική βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εικόνα του S&P 500 και το εποχικά θερμό χρηματιστηριακό τετράμηνο Οκτωβρίου-Ιανουαρίου, ανάγει την περι το 3620 περιοχή σε επικράτεια αγορών.

 

 

Ευρώπη


Ην. Βασίλειο

  • Σύμφωνα με τις προσδοκίες η κεντρική τράπεζα αύξησε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 2,25% και ενεργοποίησε το πρόγραμμα πιστωτικής σύσφιξης.
  • Ο υπουργός οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ένα γιγαντιαίο δημοσιονομικό σχέδιο οικονομικής επέκτασης ύψους 27 δις λιρών. Κατόπιν αυτού η αντίδραση των αγορών ήταν έντονη, με αύξηση της απόδοσης του κρατικού 10ετούς ομολόγου κατά 0,25% και την υποχώρηση του εθνικού νομίσματος κατά 2% έναντι του δολαρίου στα ιστορικά  χαμηλά του 1985. Οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούν για τον Σεπτέμβριο του 2023 το ύψος του παρεμβατικού επιτοκίου στο 5,5%.

Ελβετία

  • Με μία κίνηση ιστορικής σημασίας η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε επιθετικά το ρυθμιστικό της επιτόκιο από το -0,25% στο 0,50%, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή σε περαιτέρω αυξήσεις.

Γερμανία

  • Στο 45,8% εκτοξεύθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Ο εν λόγω δείκτης συσχετιζόμενος με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 10,6% από το 7,9% της τελευταίας καταγραφής.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Επιβράδυνση στα επίπεδα του 2020 παρουσίασαν τα δεδομένα των αδειών ανέγερσης νέων κατοικιών, οι οποίες ανήλθαν τον Αύγουστο στις 1,517εκ από 1685εκ τον προηγούμενο μήνα. Η ετήσια μεταβολή ήταν -14,4%.
  • Δεν αιφνιδίασε η FED με την αύξηση κατά 0,75% του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 3-3,25%.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Στο 3% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,6%. Η δομική του συνιστώσα ανήλθε στο 2,8% από 2,4%. Ένα μέρος της αύξησης αποδίδεται στην χαμηλή περυσινή βάση, ενώ άξια αναφοράς είναι η επιβράδυνση των τιμών κάποιων τροφίμων.
  • Αμετάβλητο άφησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας το ρυθμιστικό της επιτόκιο επαναλαμβάνοντας την ισχυρή της δέσμευση για την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό. Ενώ όμως ο κεντρικός τραπεζίτης φάνηκε ουδέτερος στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ο υπουργός προχώρησε για πρώτη φορά μετα το 1998 σε ενέργειες στήριξης του Γιεν.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7