Στο γενικότερο πλαίσιο αρχών της ανταγωνιστικής ουδετερότητας (Competitive Neutrality) του ΟΟΣΑ, τις οποίες υιοθέτησε το Πεκίνο, είδαμε πρόσφατα την εφαρμογή νέου προγράμματος ενίσχυσης της οικονομίας στην Κίνα όπως η μείωση των φόρων, ισοδύναμη με το 2% του προσυπολογιζόμενου ΑΕΠ του 2019.
Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα και σε αντίθεση με τα παλαιότερα, δεν προβλέπονται δαπάνες για τον τομέα των ακινήτων και τις υποδομές, αλλά αναδιανομή πόρων από τις μεγάλες μοχλευμένες κρατικές επιχειρήσεις (SOEs), στον αποτελεσματικότερο ιδιωτικό τομέα μέσω της μείωσης του ΦΠΑ και στοχευμένης πιστωτικής χαλάρωσης.
Αυτές οι αλλαγές ευχερέστατα μπορούν να χαρακτηριστούν διαρθρωτικές.
Σαν συνέπεια των μέτρων αυτών θα ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος συντελεί στην παραγωγή του 70% του ΑΕΠ της χώρας και ευνοείται το 80% του αστικού πληθυσμού. Επίσης κινητοποιούνται οι επιχειρήσεις στην κατεύθυνση των επενδύσεων, στην αύξηση της ζήτησης για εργασία και ενίσχυση των μισθών οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο της καταναλωτικής δαπάνης. Δεδομένου του γεγονότος ότι η κατανάλωση συντελεί στη δημιουργία του 76% του ΑΕΠ της χώρας, μπορούμε να κατανοήσουμε την συμβολή της σε μια διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Επιπρόσθετα αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει την Κίνα σε μια περαιτέρω απορρύθμιση και βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στην αγορά για ορισμένους κλάδους, στην μείωση των επιδοτήσεων, στην αύξηση της ρυθμιστικής διαφάνειας.
Ευρώπη
Economy & Markets
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4 % το α’ τρίμηνο του 2019 ξεπερνώντας τις πρόσφατες αδυναμίες και αρνητικές προσδοκίες για ενδεχόμενη ύφεση. Η ανάπτυξη εμφανίζεται ανθεκτική στην Ισπανία, με την Ιταλία να εξέρχεται από την ύφεση και την Γερμανία να εμφανίζει αισιόδοξα σημάδια. Γενικότερα εμφανίζονται κάποια στοιχεία ανάκαμψης στον τομέα της ευρωπαϊκής μεταποίησης και αδυναμίας στις εξαγωγές.
Γερμανία
-
Για 22 μήνες συνεχείς μήνες υποχωρεί η ανεργία στην χώρα καταγράφοντας 4,9%, χαμηλότερο ρεκόρ μετά την επανένωση.
Γαλλία
-
Ανθεκτική στο 1,1% ανακοινώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας σύμφωνα με τις προβλέψεις και μεγαλύτερο από το 1% του δ΄τριμήνου του 2019. Με ενθαρρυντικά τα στοιχεία από την κατανάλωση των νοικοκυριών και με την ελπίδα τα δημοσιονομικά κίνητρα να βοηθήσουν την μελλοντική ανάπτυξη.
Αμερική
Economy & Markets
Στην τελευταία της συνεδρίαση η FED διατήρησε αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 2,25-2,5, όπως ανεμένετο. Στην συνοδευτική της δήλωση υπογράμμισε την στάση υπομονής που ακολουθεί, αναφέρθηκε στα ισχυρά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και στην ισχυρή οικονομική δραστηριότητα αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο θέμα του πτωτικού πληθωρισμού
ΗΠΑ
- Ο ρυθμός ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ ανήλθε στο 3,2% υπερβαίνοντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
-
Στον αντίποδα των προβλέψεων ο δομικός πληθωρισμός (PCE CORE) ανέβηκε κατά 1,7% κατώτερος όλων των προβλέψεων και μακριά από τον στόχο του 2% της FED.
-
Μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον μήνα Απρίλιο στο 3,6% (ρεκόρ 50 ετών) από 3,8 %. Η αύξηση των ωριαίων αποδοχών παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,2%. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πολύ χαμηλή ανεργία δεν οδηγεί τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα όπως υποδεικνύει η οικονομική θεωρία.
Ασία
Economy & Markets
Κίνα
-
Στο 50,2 έπεσε ο PMI τον Απρίλιο από 50,8.
Κορέα
-
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η ανάπτυξη της Κορέας το α΄ τρίμηνο του 2019, διαμορφώνοντας την ετήσια ανάπτυξη από 3,1% στο 1,8 %.
-
Η επιδείνωση των συνθηκών του παγκόσμιου εμπορίου αντικατοπτρίζονται στην μείωση των εξαγωγών της χώρας κατά 2% τον Απρίλιο.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies
Commodities