Back to top
ΕΚΤ. Αύξηση επιτοκίων μετα από 11 χρόνια.
pi

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Στην πρώτη αύξηση των ρυθμιστικών της επιτοκίων μετα το 2011, προχώρησε η ΕΚΤ. Η κατά 0,50% αύξηση ήταν για τους αναλυτές υψηλότερη του αναμενόμενου αλλά και στις αποφάσεις της συνεδρίασης του Ιουνίου οι σχεδιασμοί της ίδιας της Τράπεζας ήταν διαφορετικοί. Το ύψος της παρέμβασης που έχει προαναγγελθεί για την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, θα είναι συνάρτηση των επικαιροποιημένων δεδομένων (data-dependent).

Στις αποφάσεις της συνεδρίασης, συγκαταλέγεται και η ομόφωνη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού, του επονομαζόμενου TPI (Transmission Protection Instrument), ο οποίος θα ενεργοποιείται ενάντια σε αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς που θα συνιστούν σοβαρούς κινδύνους της ομοιόμορφης μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, το εύρος της παρέμβασης θα είναι ανάλογο της σοβαρότητας των εγειρόμενων κινδύνων και δεν ορίζεται εκ των προτέρων (μάλλον απεριόριστο).

Το νέο εργαλείο καταπολέμησης του κατακερματισμού (anti-fragmentation), έτυχε τις ημέρες μετά την αναγγελία του, μάλλον ευνοϊκής υποδοχής από τις αγορές κρίνοντας από τον περιορισμό των ιταλικών spreads. Η θέσπιση του νέου μηχανισμού αποτελεί καλή είδηση από μόνη της και η εκφοβιστική του υπόσταση ενδεχομένως μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες χρήσης του.

 

 

Ευρώπη


Ην. Βασίλειο

  • Αμετάβλητο στο 3,8% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο. Οι αποδοχές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 4,3% ενώ τον προηγούμενο μήνα η μεταβολή ανερχόταν στο 4,2%. Συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό οι πραγματικές αποδοχές υπέστησαν καθίζηση 2,8%, ποσοστό ρεκόρ.
  • Με νέο ρεκόρ 40 ετών κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στο 9,4% από 9,1%, υποκινούμενος κυρίως από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Γερμανία

  • Στο 32,7% υποχώρησε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Η τιμή συνιστά την πρώτη αποκλιμάκωση από τον Μάιο του 2020. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 10,4% από το 7,6% της τελευταίας καταγραφής.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 251 χιλ, σκαρφάλωσε ο αριθμός των αρχικών αξιώσεων για επίδομα ανεργίας (initial jobless claims) από 244 χιλ την προηγούμενη εβδομάδα. Το επίπεδο αυτό έφερε το μέσο όρο των 4ων εβδομάδων στο ύψος των δεδομένων του Δεκεμβρίου του 2021 και αρχίζουν να εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με την περαιτέρω πορεία ενδυνάμωσης της αγοράς εργασίας ή ακόμη και μιας αναστροφής της ισχύος της.
  • Για 5ο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών, και περιορίστηκαν στα 5,12 εκατ., μειωμένων κατά  14,2% σε ετήσια βάση. Η μέση τιμή πώλησης όμως ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 416.000 $ ανά μονάδα, με μεταβολή 13,4% σε σχέση με το 2021.
  • Mε την ένδειξη 55 ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών υποχώρησε στο χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020. Στην εξέλιξη αποτυπώνεται η αποκλιμάκωση της αισιοδοξίας κατασκευαστών και επίδοξων αγοραστών εξαιτίας της απογείωσης των τιμών των κατοικιών και του κατασκευαστικού κόστους. Η ευχέρεια αγοράς αποτελεί πλέον την σημαντικότερη πρόκληση του τομέα κατασκευών κατοικιών.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Ήπια υποχώρηση στο 2,4% από 2,5% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο. Οι κρατικές επιδοτήσεις του κόστους της ενέργειας κατάφεραν να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των εισαγόμενων τιμών στην διάρκεια του μήνα.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7